Historia - Tonix

Title
Till innehåll
Tonix 1963 - 1972
Tonix startade som ett källarband i Mönsterås 1963. Killarna var då 13-15 år gamla. De spelade på s k pluggdanser, kalas och andra festligheter. Medlemmarna var då Tony Berlevik, Sven Lundquist och Matz Ålund. Dessa utgör stommen i blivande Tonix. 1965 kom Tommy Hagman med i gruppen och något år senare började Tonys bror Gunnar Berlevik.

Nu spelade de mest pop och rock och de bytte namn beroende på vilket popband som var populärast den månaden. Under orkesternamnet "Crosslines" gjorde de den första riktiga skivinspelningen i Europafilms musikstudio i Stockholm. Låten blev ingen större hit på några listor.

1967 togs namnet Tonix
.

Bandet ändrade stil och gick över till dansmusik. Tonix saknade en blåsare så 1969 kom Allan Jacobsson med i gruppen. Nu hade de sättningen; sång, gitarr, bas, keyboard, trummor, sax och trumpet. Bandet fick kontakt med Evert Jacobsson på skivbolaget Platina i Göteborg. Evert var den grammofonbolagsdirektör, som tog fram bl a Tages. Han kontrakterade även Flamingokvintetten, Thorleifs m fl.

Tonix gjorde många singelskivor på Platina och våren 1970 fick bandet den första låten till test på Svensktoppen. Låten var en gammal Paul Anka låt "Put your head on my shoulder". Översatt till svenska blev det "Ge mig lyckan tillbaka". Nu lyckades inte bandet komma in på Svensktoppen. En LP släpptes med det klingande namnet "Hörru va' e' de'".

1971 ansåg bandet att de hade tillräckligt med spelningar för att börja spela på heltid. De skulle prova på hur det var att spela på heltid resonerade de. "Vi provar fortfarande" brukar Tommy svara på frågan om hur länge Tonix spelat på heltid.

1971 slutade så Tony Berlevik och Tonix sökte ny sångare. Ett år var Mats Gunnarsson från Blekinge med gruppen, för att 1972 ersättas av Göran Lindberg.
Tonix 1973 - 1983
Nu startade en intensiv period i Tonix historia. Nya singlar spelades in med jämna mellanrum. En singel, som spelades in hösten 1973 fick test till Svensktoppen. Låten hette "Flyg din väg".
En poplåt (låg på "Tio i Top" med Lena Maria) som översatts till svenska. Den gick in på Svensktoppen. På den tiden hade Svensktoppen en tidsgräns, som sade att ingen låt fick vara med mer än 10 veckor. Tonix låg etta de flesta av de tio veckorna. När den åkte ut från listan låg den fortfarande etta.
I och med denna "hit" blev Tonix ett riksbekant band. Man fick även vara med i TV (Nygammalt med Bosse Larsson).

Under åren 1974 - 1977 sålde Tonix guld på fyra LP- skivor. Man spelade in en LP i London. Tonix hade under åren 1974-1984 fem låtar på Svensktoppen. Bl a en svensk version av Smokeys "Oh Carol", som låg etta flera veckor. Tonix släppte tio LP-skivor under samma period.
Under 1983 lämnade Göran Tonix.
Tonix 1984 - 1989
Under 1983 lämnade Göran Lindberg Tonix för att gå till Matz Bladhs.
Sångare i bandet blev nu Pelle Larsson. Han införde en något "tuffare" stil i bandet, men det var dansmusik som gällde.

1986 fick Tonix in en melodi på Svensktoppen igen. "Kurragömma" hette den och den låg 16 veckor på listan.
Under Pelles tid medverkade Tonix i flera TV-program bl a Razzel och Café Norrköping.

1986 slutade Sven Lundqvist för att ersättas av Magnus Håkansson.
Tonix 1990 - 2010
1990 lämnade Pelle bandet.
Tonix sökte ny sångare och lyckades "få över" sångaren Bosse Thyrén till bandet. Han var då sångare i Jigs. Första spelningen med Bosse ägde rum i Tärnaby/Hemavan.
En CD spelades in och Tonix har gjort flera singelskivor (CD) under 90-talet. Bandet har lyckats få in fyra melodier på Svensktoppen. Senast i jan-feb 1997 med låten "Tre små ord".
Tonix har under de senaste åren medverkat i Café Norrköping (2ggr) och Bingolotto. Det har också släppts två samlingsCD-skivor med bandet. Den ena kom 1992 och hette "Tonix 25-års jubilerar". Den andra kom 1996 och heter "Tonix samlade hits 1977-1996".
I mars 1999 släppte Tonix en ny CD. Den heter "Kärlekens låga".
Tyvärr blev Tommy krasslig och tvingades sluta med turnélivet och Tonix år 2000. 6 mars 2010 lades orkestern Tonix ner.
Tonix favoritdansbandet 1967-2010
Tillbaka till innehåll